Rendelés menete:

A termékeket csak rendelésre, frissen készítem illetve a technológiának megfelelően.

Jelenleg: Vasztély-Bicske, Bicske-Budapest, Bicske-Székesfehérvár, Bicske-Tatabánya útvonal.

A Budapesti, Székesfehérvári, Tatabányai útvonalon az első kiszállítás ingyenes.

A következő rendelés kb. 10000 .- felett ingyenes házhozszállítás, ez helyszínre egységesen vonatkozik, de előzetes egyeztetés szükséges.

A rendelést emailben, telefonon illetve a “a falusi sajt ” facebook oldalon teheti meg.


 

 Sajtok tárolása

A friss gomolya sajtok a zacskóból kivéve, kezeletlen fából készült vágódeszkán, papírtörlőbe csomagolva hűtőben tárolhatóak.

A krémsajtok szintén hűtőben tárolhatóak.

A Parenyicát is hűtőben célszerű tárolni. Bár mivel füstölt ezért hűtés nélkül is bírja pár napig. ( ha marad belőle addig )


 

Meddig áll el ez a sajt hűtőben?

A kérdés általában egy olyan kontextusban hangzik el, amely már eleve azt a tévedést kezeli evidenciaként, hogy a sajt – mint tejtermék – romlandó élelmiszer. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy kétezer éve készítenek sajtot, hűtőszekrény viszont jó, ha kétszáz éve van! Amit egy paraszti családban mindenki tudott a gyümölcsök, zöldségek, tej tartósításáról, azt bizony újra kell tanulnunk, ha nem akarjuk, hogy folyamatosan megtévesszen bennünket a fogyasztói társadalom szisztémája …

A sajt sokkal inkább a romolhatatlan kategóriába tartozik, mintsem a romlandóba! Ugyanakkor a szakszerű tárolás igénye jogos – hátha egyszer eljutunk oda, mint a nagy sajtkultúrákkal rendelkező országokban, hogy egész gurigákat fognak vásárolni családok és hónapokig fogják fogyasztani a finomságokat. Egész gurigákat! Mert a sajtot a felületén természetes módon képződött kéreg védi elsősorban. Ha egy-két naponta fogyasztanak sajtot egy háztartásban, akkor a vágási felület folyamatosan frissül. Maximum csak a kiszáradás ellen kell védeni ezt a felületet valamilyen fóliával (folpack – de ez sem volt 200 éve). Persze ez a nagyobb tömegű érlelt sajtokra vonatkozik – és ezeket a lakás leghűvösebb részében kell tárolni – az optimális 16-20 fok, de 25 fok sem probléma. Kánikulában a sajt “izzadni” kezd, azaz a vaj megolvadva kigyöngyözik a felületén, majd megfolyik. Ilyenkor átmenetileg hűtőbe tehető, de ezután gondosabb odafigyelést igényel – felületeit a hűtőből kivéve hagyni kell megszáradni, ne legyen nyálkás, párásan nedves. A hűtő klímája kedvez a penészek szaporodásának, a sajt kiváló táptalaj számukra, ezért a hűtőben való tárolás nagy mértékben növeli a penészedés esélyét. Ez is természetes, noha nem mindig kívánatos. A modern városi ember (és ki nem városi manapság?) inkább tömi magát gyógyszerekkel és vegyszerekkel mint természetes táplálékkal. A természetes tűnik szemében rossznak és a természetellenes jobbnak. A nem penészedő sajtban annyi tartósítószer van, hogy még a penész sem akarja megenni. A penészedés könnyen orvosolható: ha a sajt kérgén jelenik meg, akkor sós vízzel lemosható, ha a sajt vágási felületén, akkor vékonyan levágható. Ha hamar észrevesszük, nem hatol mélyen a sajttésztába, 1-2 mm levágásával bizton megszabadulunk tőle. Egyébként nem minden penész termel toxinokat – az ún. nemes penészek pl., de ezek megkülönböztetése nagyobb szakértelmet igényel.

A sajtok nem romlandók, viszont érnek, változnak, mert élő lények, baktériumok dolgoznak benne. A hűtés akkor indokolt, ha nem akarjuk ezt a változást. Friss, lágy sajtokat azért teszünk hűtőbe, hogy ezt a frissességet megőrizzük. De ha még egy nagy savótartalmú sajtot is kiteszünk szobahőmérsékletre, nem romlik meg! Száradni kezd, engedi a savót, ha szárítjuk, kellemes sajtosodás indul el, a friss, tejízű sajtból érettebb sajtaromákat tartalmazó élelemmé alakul …

Ha kétségeink vannak megváltozott állapotú sajtjaik fogyaszthatóságát illetően, egyszerűen kóstoljunk meg egy csipetnyit, s ha jóízűen képesek vagyunk megenni, akkor ehetjük. E tekintetben az emberek ízlése nagyon eltérő. Az ún. rúzskultúrás sajtok (vöröses kérget képező baktériumokról kapta a nevét) mesterséges romlása során nem keletkeznek mérgek, de erős szaguk miatt sok ember még a közelükben sem bír maradni, míg másoknak ez a legmennyeibb lakoma!

Egy szó mint száz: a sajt nem romlandó, kis odafigyeléssel jól tárolható, de ez a gond igazából nem jelentkezik egy 20 dkg-os darab megvásárlásakor, mert olyan hamar elfogy, hogy nincs ideje más lények martalékává válnia …

(forrás: Mircz Nárcisz)


 

Tejsavó

A savó enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk.Nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet, szelént, valamint C-, B-, H-vitamint, ráadásul a szervezet számára jól hasznosítható formában. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában.

Értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélműködésre, csökkenti a magas vérnyomást. Hasznos ízületi betegségek, gyulladások, immungyengeség esetén.Gyomorsav esetén is hatásos a kúra. A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli időszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert elősegíti a zsírégetést segíti elő, és nem engedi az izomszövetet lebontani. Fehérje és szénhidrát alkotóelemeinek aránya nagyon hasonló az anyatejéhez.

A savó felhasználása nagyon sokoldalú:

Lehűtve, magában is iható, főleg nyáron nagyon üdítő ital.

Gyümölccsel, mézzel, fűszerekkel összeturmixolva finom és egészséges italt készíthetünk reggelire vagy tízóraira.

További tejtermékek készülhetnek a felhasználásával, például zsendice (erdélyi savós túró) és orda vagy más néven ricotta (édes túró).

Felhasználhatjuk rizs és gabonafélék főzéséhez víz helyett. (Savóból a negyedével többet adjunk hozzá, mintha vízzel készítenénk.)

Olyan főzelékek habarásához is használhatjuk, amelyekhez illik kicsit savanykás íze.

Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, sokkal levegősebb és finomabb lesz a tészta, sőt sokkal hosszabb ideig eltartható. Finom parasztkenyeret már kipróbáltam, következik az ír szódáskenyér!

Kalácshoz és más édes kelt tésztához 2-3 evőkanállal érdemes hozzáadni, hogy a tészta könnyedebb, lágyabb legyen.

Jégkockatartóban lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.

Szappankészítéshez bőrpuhító, bőrtápláló adalékként használható.

Száraz bőrűek öntsenek 3-4 liter savót a fürdővízbe, így puhító, nyugtató fürdőt készíthetnek.

Tejcukorérzékenyek nem fogyaszthatják a tejcukor miatt.

(Források: antalvali.com, lacikonyhamaskent.blogspot.hu, tejedes.hu,)

 


 

Az orda.

Az igazi a kecsketej alapú, de a tehéntej alapú is ugyanolyan egészséges és tápláló.

Alapanyaga a tejsavó, mely nagyon értékes ásványi anyagokat, az izomzat regenerálódását segítő fehérjét és vitaminokat tartalmaz, melyek a sajtkészítés során a savóban oldott állapotban megmaradnak. Kalcium tartalma a csontritkulás megelőzésében jelentős.

A tojásfehérjéhez viszonyítva, sokkal magasabb a tejsavó biológiai értéke. Készítése során hagyományos eljárásokkal és természetes alapanyagok felhasználásával kiváló minőséget érünk el.

Jó élettani hatású. A tejsavóból előállított termék tulajdonságai közül a vérrög gátló, immunerősítő, és a rákellenes hatást emelném ki.

Alacsony a szénhidrát tartalma, mivel a tej szénhidrát tartalmából a kezelés során csak 5-10% marad meg. Hasonlóképpen alacsony a tejcukor és a tejzsír tartalma is. Laktató, könnyen emészthető és hosszú ideig teltségérzetet biztosít, ami jó hír a fogyókúrázóknak, mivel az előbb említett tulajdonságai mellett nem hizlal.

Kedvenc zöldségeiből, orda hozzáadásával ízlés szerint olívaolajjal, sóval, borssal ízesítve fantasztikus salátát készíthet. De bármilyen más étel elkészítésére is felhasználható. Natúr, édes, sós, fűszeres ételek egyaránt készíthetőek a felhasználásával. A vegetáriánusok zöldségekkel, a húsimádók húsokkal együtt grillezhetik.

6643 látogató 3 mai látogató
Tetszett az oldal? Értesítse barátait, ismerőseit:

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Bezár